3.6.19

ΟΔΟΣ: Η κίρρωση [της συμφωνίας]


ODOS | newspaper of Kastoria, Greece
ΟΔΟΣ 31.1.2019 | 971


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Αφορμή να σου γράψω και μάλιστα ύστερα από αρκετούς μήνες, είναι ότι στο καταχείμωνο, ρίχνω κρύο νερό στο πρόσωπό μου για να ξυπνήσω από τον λήθαργο στον οποίο (προς)ευχόμουν να βρίσκομαι –κι όμως είμαι ξύπνιος. Και από την παραζάλη. Δεν μου έφθανε ότι ζω στην Καστοριά της κατάθλιψης, με πάνω από 11 υποψήφιους δημάρχους, από τους οποίους κάποιοι έχουν μπερδέψει τον Δήμο με κάτι άλλο. Ήλθαν και οι εξελίξεις με τα Σκόπια. Και συμπληρώθηκε το παζλ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε, "κυρώθηκε" όπως λένε όλοι οι λόγιοι και επίσημοι, για το κατόρθωμά της. Θα έρχονται πλέον οι καλοί γείτονες, με άλλο «ανώτερο» αέρα στο πνιγηρό βαλκανικό φεστιβάλ της Καστοριάς, που βάλθηκαν να κάνουν «θεσμό» στην περίοδο των καρναβαλιών. Για τον οποίο (θεσμό) δήλωσε σημειωτέον ικανοποιημένος ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης που αρνήθηκε να υπερψηφίσει το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Συνθήκη των Πρεσπών, στην υπογραφή της οποίας είχε άλλωστε παραστεί.

Θα έρχονται πια οι Σκοπιανοί, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο από τον δικό μας... αλυτρωτισμό σε βάρος τους, αφού όπως μας ενημέρωσε η καλή ελληνική κυβέρνησή μας, τρέφαμε αλυτρωτικές διαθέσεις και εντός των συνόρων σε βάρος τους. Το μάθαμε κι’ αυτό. Θύτες και θύματα εξισώθηκαν, αν δεν αντιστράφηκαν κι όλας οι ρόλοι, για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Βαπτισμένοι «Μακεδόνες» λοιπόν με την βούλα, με νονούς και νονές εντός των συνόρων θα επισκέπτονται οι βόρειοι γείτονες την Καστοριά, την Πιερία, την Χαλκιδική. Νομίζω ότι οι —καταδικαστέες φυσικά αλλά πάντως— οργίλες αντιδράσεις στην Κατερίνη, δείχνουν την εμπειρία τους από τους καλούς μας γείτονες-παραθεριστές των ακτών της Πιερίας. «Σήμερα» δήλωσε την αποφράδα Παρασκευή ο προοδευτικός πρωθυπουργός μας, «γεννήθηκε» ένα νέο κράτος στα βόρεια σύνορά μας. Και αναρωτήθηκα, πόσο προοδευτικό είναι να θεωρείς ότι γέννησες σήμερα ένα κράτος, που προϋπήρχε και που επιμένει να αυτοαποκαλείται «Μακεδονία».

«Σώθηκαν» –σύμφωνα με το ίδιο "αφήγημα" η αρχαία Βεργίνα αλλά και η αρχαία Πέλλα. Θα μείνουν για πάντα στην Ελλάδα. Αυτά δεν θα τα πάρουν οι Σκοπιανοί. Μπράβο στους πολιτιστικούς συλλόγους της Καστοριάς που επιχορηγούνται από το υστέρημα της Ελλάδας και αντιστάθηκαν σθεναρά στο ελεύθερο ελληνικό πολιτιστικό στίγμα που καλλιεργούν! Διπλά μπράβο στον σιωπηλό Σύλλογο Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Θα λέγεται τώρα του «αυτοαποκαλούμενου». Θα ξεκινήσουν αντάρτικο. Διότι όπως είπαμε, τέθηκε τέλος στους από «κοινού» αλυτρωτισμούς.



ODOS | newspaper of Kastoria, Greece
ΟΔΟΣ 31.1.2019 | 971 | σ.3


Αφορμή λοιπόν για την επικοινωνία μου αγαπητή ΟΔΟΣ, είναι όπως κατάλαβες ακόμη μια φορά (και) το «μακεδονικό». Και η ασύλληπτη ταπείνωση μετά την Παρασκευή, αλλά και όσα προηγήθηκαν. Ένα πρόβλημα (το «μακεδονικό»), το οποίο δεν γνωρίζω, πώς θα περιγράφουμε από την στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε στην Βουλή από τους πρόθυμους εθνοπατέρες και εθνομητέρες.

Μεταξύ των τελευταίων και την άξια βουλευτή μας της Καστοριάς την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου που το υπερψήφισε, χωρίς να εξηγήσει σε εμάς τους συμπατριώτες της την συνείδησή της. Ένα κοφτό και απερίφραστο «ναι» συνόδεψε την ψήφο της, ώστε με αφορμή το σχόλιο του περασμένου σου πρωτοσέλιδου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την υπόθεση ότι η δική μας βουλευτής, όπως και άλλοι στην Μακεδονία, δεν ψήφισε κατά συνείδηση, όπως υποτίθεται δικαιούνταν. Αλλά σε δέσμια υποταγή στις αποφάσεις του κόμματός της και της κυβέρνησης της οποίας άλλωστε είναι μέλος.

Αν ήθελε, εδώ που τα λέμε, ας έκανε κι’ αλλιώς. Μόνο που η συγκεκριμένη στάθμιση, στο πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο, δεν ισοδυναμεί με συνείδηση. Θα έχει να αναλογιστεί άφθονο χρόνο σύντομα για τον λόγο που σαγηνεύτηκε από την Συνθήκη. Η πολιτική υπόνοια ότι το ίδιο το κόμμα της, θα υποστηρίξει άλλον υποψήφιο βουλευτή για να ελαφρύνει από το πολιτικό κόστος της, ίσως να μην είναι τόσο τολμηρή. Έχασε την ευκαιρία να βάλει με την στάση της, ένα αστερίσκο.

Πάντως πέντε χρόνια τώρα, συμπαγής σαν γροθιά η κοινοβουλευτική ομάδα, στα σίγουρα εντυπωσιάζει. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ελληνικής κυβέρνησης να έχει τόσο αρραγή και συμπαγή ενότητα: σαν κοινόβιο, όχι κοινοβούλιο. Είναι δυνατό να συμφωνούν σε ΟΛΑ; Ναι αν είσαι τόσο ελεύθερος θα μου πεις.

Όμως αγαπητή ΟΔΟΣ στην δική μου άποψη, όχι δεν είναι φυσικό αυτό. Ούτε φυσιολογικό και δεν απαιτείται μεγάλη ευφυΐα να αντιληφθεί κανείς ότι το φαινόμενο, αποπνέει κάτι το αναχρονιστικό, το ιδιόρρυθμο. Δεν στέκει στην λογική οι βουλευτές της Μακεδονίας να ενήργησαν όλοι σαν υπνωτισμένοι. Σαν το φαινόμενο που αντιμετωπίζουν σε Βενεζουέλα και Κούβα, την οποία θαυμάζουν ακόμη στην Ελλάδα, και από το οποίο δεν μπορούν να απαλλαγούν ακόμη οι δύστυχοι.

«Πατριωτικό καθήκον» επικαλείται ο Νικολά Μαδούρο, (όπως και ο Ερντογάν) για να φιμώσει τον αντίλογο και την προσωπική τους αμφισβήτηση. Το ίδιο συμπτωματικά επικαλέστηκε ο έλληνας πρωθυπουργός κ Αλέξης Τσίπρας για την υπερψήφιση. Και πολύ ορθά αν πράγματι το πιστεύει. Πρόσεξα όμως ότι η λέξη πατριωτισμός δεν έχει πάντα το νόημα του πρωθυπουργού: διότι (η προπαγάνδα) σε ταυτίζει με τον φασισμό, εάν διαφωνείς με την Συνθήκη των Πρεσπών. Αυτό αποδεικνύει η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων. Πας μη ΣυΡιζΑ, βάρβαρος εστί.

Επίσης απ’ όσα κατάλαβα, νομίζω ότι για να δικαιούμαι στο μέλλον να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία», ιδίως στην Καστοριά, όπου ορισμένοι φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι ήδη έχουν στρώσει το χαλί σε ό,τι θα ακολουθήσει, θα πρέπει να διευκρινίζω ότι αναφέρομαι στην αρχαιότητα. Μιας και όπως μου υπόσχονται και εγγυώνται από την κυβέρνηση, ως χώρα κερδίσαμε και εξασφαλίσαμε, λέει, την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας. Σπουδαίο κατόρθωμα, αν ισχύει κι’ αυτό βέβαια.

Την άλλη, όμως, την σύγχρονη Μακεδονία την δώσαμε στα Σκόπια. Τεράστιο το πατριωτικό επίτευγμα που επικαλείται η κρατική προπαγάνδα. Περιχαρής και ευτυχής ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, δεν αποκάλεσε ούτε μια φορά, έως τώρα την χώρα του «Βόρεια».

Υποθέτω ακόμη ότι, το λεύκωμα που άρχισε την τελευταία στιγμή να συμπληρώνεται στον Δήμο Καστοριάς με υπογραφές επωνύμων και... ανωνύμων, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την τελευταία μόλις στιγμή, δεν έριξε στάχτη στα μάτια. Διότι εξυπηρετούσε πάνω απ’ όλα τα προσχήματα. Γι’ αυτό δεν σου κρύβω πως ούτε ανώνυμα, ούτε επώνυμα υπέγραψα στο βιβλίο του Δήμου Καστοριάς, το μανιφέστο ενός αιτήματος, για δημοψήφισμα, χωρίς νόημα. Δεν μετείχα στην σιωπηλή δική μου επικύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών.

Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη ότι ετοιμάζεται «συμβιβασμός», αν δεν είναι έστω αμφιλεγόμενο το αίτημα για δημοψήφισμα στο τέλος, τι είναι ακριβώς;



  • Η ΕΡΤ

Μια άλλη, συγγενής αφορμή –για να σου γράψω– στάθηκε και πάλι η ΕΡΤ, η "δημόσια" τηλεόραση που ξέρεις πόση εμπιστοσύνη έχω στο κύρος, αλλά προπαντός στην αντικειμενικότητά της: Την παρακολουθώ συστηματικά και εντυπώνω τα κατορθώματά της. Όσα προλαβαίνω. Πιο μονόπλευρη, δεν υπήρξε. Ούτε ίσως στα χρόνια της ΥΕΝΕΔ. Ίσως αυτά βλέπουν οι Τέρενς Κουΐκ και Κουντουρά και προσκολλήθηκαν.

Αναγνωρίζω βέβαια ότι τις τελευταίες μόλις ημέρες, προφανώς στο πλαίσιο της "εξαντλητικής" και "αναλυτικής" συζήτησης και ενημέρωσης- που θα μπορούσε να περιγράφεται και ως "διαφώτιση" ή έστω "μασάζ" των τηλεθεατών –η καλή μας ΕΡΤ, τήρησε λίγο τα προσχήματα. Σε μερικές εκπομπές της, διατυπώθηκε και κάποιος κριτικός αντίλογος. Ελάχιστες εκπομπές και μεμονωμένες περιπτώσεις δημοσιογράφων-παρουσιαστών, κάνουν βέβαια την εξαίρεση. Όμως ο κανόνας, η δουλική υποστήριξη της συμφωνίας με κάθε γραμμή και στίχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτήρισε όσο τίποτε άλλο, την δική μου θέαση. Φαντάζομαι ότι κάτι αντίστοιχο επιτρέπεται και σε δημοκρατίες επιπέδου Τουρκίας, αλλά και Βενεζουέλας, την δημόσια τηλεόραση των οποίων, οφείλω να ομολογήσω, δεν αγνοώ.

Συνέπεσε μάλιστα χρονικά με την τελευταία πράξη της τραγωδίας των Πρεσπών, να επιχειρείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για μια ακόμη φορά, να απαλλαγεί ο κόσμος από το μόρφωμά της και η Βενεζουέλα να αποτινάξει το δυναστικό με στοιχεία μαφίας καθεστώς της. Και να υποστηρίζουν τον δικτάτορά της εκτός από την Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση, η Τουρκία, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα, αντίστοιχες δημοκρατικές δυνάμεις και η... ΕΡΤ. Για να συνειδητοποιήσω έτσι, ότι η χώρα μας δοκιμάζει τις αντοχές της. Γι’ αυτό σου γράφω κατά βάση αγαπητή ΟΔΟΣ.



ODOS | newspaper of Kastoria, Greece
ΟΔΟΣ 31.1.2019 | 971 | σ.4


Το χειρότερο για εμένα και την άποψή μου είναι ότι, εκτός από τα αντιφρονούντα κόμματα, εκεί στην ΕΡΤ, τα έβαλαν και με την Μακεδονία. Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο –κατά την γνώμη μου– το περιστατικό ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 που μετέδιδε την κατάσταση από την «Νότια Μακεδονία», όπως ανέφερε, κάνοντας την παρουσιάστρια να μειδιάσει επιδοκιμαστικά. Διαγωνισμό πλειοδοσίας και αφοσίωσης κάνουν στην ΕΡΤ. Εκτός κι’ αν προβλέπουν κάτι που δεν μας αποκαλύπτουν.

Σύμφωνα δε με το δημοκρατικό και προοδευτικό ιδεολόγημα της ΕΡΤ, όσοι διαφωνούν στην Ελλάδα και πιο ειδικά στην Μακεδονία, έχουν άδικο και είναι σκοταδιστές και ανιστόρητοι. Ενώ στην αντίπερα όχθη της λίμνης των Πρεσπών, όλα καλά είναι και όλα καλά τα έχουν καμωμένα. Οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Σκοπίων σε ρόλους Κυρίλλου και Μεθοδίου για την Ελλάδα. Υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης, λέει. Περίπου Ισαπόστολοι.

Παραμονές μάλιστα του συλλαλητηρίου των Αθηνών πριν τις κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής, αναφερόμενη η παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ1 στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, αναφέρθηκε σε… «αυτοαποκαλούμενη» επιτροπή οργάνωσης. Λίγο έλειψε να λιγοψυχήσω. Εκεί που τα Σκόπια αυτοαποκαλούνταν «Μακεδονία», τώρα αντιστράφηκαν οι ρόλοι.

Όμως άντεξα και καλά να πάθω, διότι τις επόμενες ημέρες είχα την άνεση να βεβαιώσω, πώς εκεί στην ΕΡΤ, αντί να προβάλλουν το συλλαλητήριο, έδειχναν αποκλειστικά τους ελάχιστους που το διέλυσαν και προσπάθησαν να… καταλύσουν το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις πρωτοφανείς υπερβολές του πιο πολιτικοποιημένου και εντελώς… αμερόληπτου σημερινού προέδρου της Βουλής.

Αν δεν με πιστεύετε για όλα αυτά, αρκεί ένα μόνο απόγευμα καθημερινής ημέρας. Χειμώνας είναι ακόμη, και η Καστοριά δεν έχει δε τίποτε εναλλακτικό να προσφέρει στην "μεσημβρινή ζώνη". Καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα του σπιτιού σας και παρακολουθείστε μια εκπομπή της κυρίας Κατερίνας Ακριβοπούλου και του κυρίου Σωτήρη Καψιώχα, "Δεύτερη ματιά". Θα εντυπωσιαστείτε. Θα αναρωτηθείτε αν πάσχετε από στραβή ματιά, ή η ματιά σας είναι τρίτη ματιά ή στραβά αρμενίζετε.

Δεν συντάσσεται υποτακτικά απλά ως ψιττακός υπέρ των κυβερνητικών επιλογών, αλλά με την ίδια την τακτική των Σκοπίων, που δικαιολογεί και εξαγνίζει σχεδόν για όλα. Αίφνης ο εχθρός έγινε εσωτερικός. Υπάρχει στην Καστοριά, παντού στην Ελλάδα και είναι ο διαφωνών. Ο αντικειμενικός Σωτήρης Καψιώχας ανέφερε ότι «ζήσαμε ημέρες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης». Δεν πονούσε όμως η κοιλιά από τα γέλια μιας τέτοιας ανοησίας, αλλά το στομάχι από την γροθιά. Έχουν όλα αυτά κάποιο προηγούμενο αγαπητή ΟΔΟΣ; Νομίζω πώς όχι.

Γι’ αυτό αγαπητή ΟΔΟΣ, σου έγραψα. Έστω και χωρίς  πολύ-πολύ χιούμορ. Να εκφράσω την άποψή μου. Καθώς το αυγό του φιδιού, όπως συνεχώς αναφέρουν εκεί στην "Δεύτερη Ματιά", καραδοκεί, και ο πρόεδρος της κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι "έσπασε" η καλή μου ΕΡΤ που εγγυάται ακόμη το δικαίωμα να έχω την άποψή... της.

Όπως και όλα αυτά που τα Μυστικά του Βάλτου των Πρεσπών άλλαξαν πια για την Ελλάδα, και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που μου μοιάζει με κύρωση σε βάρος του δημοκρατικού κεκτημένου (για να περιγράψω όσο μπορώ πιο ανώδυνα αυτό που θαρρώ ότι είναι η ουσία) και κίρρωση της Μακεδονίας. Μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση η ανεπάρκεια προκάλεσε τον άρρωστο ιστό και όχι το αντίθετο.

Ευτυχώς που εδώ στην Καστοριά έχουμε πολιτικά και πολιτιστικά παλικάρια, να βασιστούμε και να βασίσουμε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μας. Θα υπερασπιστούν και το δικαίωμά μας να δηλώνουμε αυτό που είμαστε. Ή μήπως σφάλλω;

Ο τακτικός Αναγνώστης σου 
πολίτης του βόρειου τμήματος 
του πρώτου συμβαλλόμενου μέρους της Συμφωνίας



Φωτογραφία: Eugen Neureuther ( 1806-1882) Μέλη της κοινωνίας του Άλμπρεχτ Ντύρερ του εκλογικού έτους 1843-1844, στο κέντρο ομάδα ευγενών του τάγματος του Χρυσού Στόλου με τον δικέφαλο αετό της Γερμανικής Αυτοκρατορίας να δεσπόζει στην κορυφή.  (Υπενθυμίζεται ότι το 1844 ήταν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές της Ελλάδας). Μητροπολιτικό Μουσείο Ν.Y.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 971.


Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ