9.1.19

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ο ανθός της λίμνης [XIV]




Στοιχεία για την ιστορία 

των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων


- ιδ' μέρος -


Μαρτυρολόγιο

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ


34. Ασκενάζη (Εσκεναζή) Ιακώβ. Γεννήθηκε στα Σέρρας. Ήταν δάσκαλος, έγγαμος με την Έστερ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού του Σλόμο Ελιάου.

35. Κοέν Ρίβκα, το γένος Σολoμών Ντεμάγιο και Μαλκά Μάτσα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1880. Ήταν χήρα. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εγγονής της Άντελε Κοέν Γκρόσσμαν.

36. Κοέν Σολομών του Ραχαμίμ Κοέν και της Ρίβκα Ντεμάγιο. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1919. Ήταν άγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Άντελε Κοέν Γκρόσσμαν.

37. Κοέν Ισαάκ του Χαΐμ και της Ρεγγίνα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1926. Ήταν μαθητής και άγαμος. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξαδέλφου του Αβραάμ Χαραρί Αράρ.

38. Κοέν Στέλλα του Χαΐμ και της Ρεγγίνας. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1936. Ήταν μαθήτρια και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξαδέλφου της Αβραάμ Χαραρί Αράρ.

39. Κοέν Χαΐμ του Γεουδά και της Έστερ. Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1900. Ήταν πιλοποιός και έγγαμος με τη Ρεγγίνα. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Αβραάμ Χαραρί Αράρ.

40. Κοέν Ρεγγίνα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1902. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Χαΐμ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Αβραάμ Χαραρί Αράρ.

41. Κονφίνο Μπένι (Βενιαμίν) του Βιτάλ και της Ζάνα. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν μαθητής, άγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξαδέλφου του Μπένι Ελίας.

42. Κονφίνο Λέα της Μποχώρας Χαζάν. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με τον Βενιαμίν και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Μπένι Ελίας.

43. Κονφίνο Βενιαμίν. Γεννήθηκε στην Καστοριά, όπου και ζούσε. Ήταν έγγαμος με τη Λέα το γένος Χαζάν. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού του Μπένι Ελίας.

44. Κονφίνο Ζάνα, το γένος Ρούσσο. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν νοικοκυρά, παντρεμένη με το Βιτάλ και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Μπένι Ελίας.

45. Κονφίνο Λιλιάνα (Λίλιαν, Λέα) του Χαΐμ Κονφίνο και της Ζάνα, το γένος Ρούσσο. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν μαθήτρια και άγαμη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξαδέλφου της Μπένι Ελίας.

46.  Κονφίνο Βιτάλ (Χαΐμ) του Βενιαμίν και της Λέα. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν έμπορος, έγγαμος με τη Ζάνα, το γένος Ρούσσο. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Μπένι Ελίας.

47. Κονφίνο Γιοσέφ (Πέπο) του Βενιαμίν και της Λέα. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Ήταν έμπορος και άγαμος. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Καστοριά, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής ζούσε στην Αθήνα. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Μπένι Ελίας.

48. Κόπιο Σολομών του Μωσέ και της Ντελίσια. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1890. Ήταν έγγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Ζ. Σαμουέλ Ελίας.

49. Κόπιο αγνώστου κυρίου ονόματος. Το γένος Χαζάν. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1892. Σύζυγος του Σολομών. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Ζ. Σαμουέλ Ελίας.

50. Κόπιο Ντελίσια. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1870. Σύζυγος του Μωσέ. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού της Ζ. Σαμουέλ Ελίας.

51. Κόπιο Σαμ του Σολομών και μητέρας αγνώστου κυρίου ονόματος, το γένος Χαζάν. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1925. Ήταν άγαμος και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εξαδέλφου του Ζ. Σαμουέλ Ελίας.

52. Κόπιο Μωσέ. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1867. Έγγαμος με τη Ντελίσια. Ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού του Ζ. Σαμουέλ Ελίας.

53. Ντεμάγιο Μπεχόρ του Αβραάμ και της Βίδα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1901. Ήταν πολιτικός μηχανικός και έγγαμος με τη Λουτσία το γένος Σουστιέλ. Πριν το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ζούσε στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κόρης του Στέλλας Ναρ.

54. Ντεμάγιο Χανά. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν νοικοκυρά και παντρεμένη με τον Ιακώβ. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού της Ιακώβ Ντεμάγιο Μάγιο.

55. Ντεμάγιο Ιακώβ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν ιδιοκτήτης αλευρόμυλου, έγγαμος με τη Χανά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του εγγονού του Ιακώβ Ντεμάγιο Μάγιο.

56. Ντεμάγιο Άλμπερτ του Ιακώβ και της Χανά. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν ανήλικο παιδί. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανηψιού του Ιακώβ Ντεμάγιο Μάγιο.

57. Ντεμάγιο Μισέλ του Ιακώβ και της Χανά. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού του Ιακώβ Ντεμάγιο Μάγιο.

58. Ελιάου Άλμπερτ του Σαμουέλ και της Πέρλα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1911. Ήταν καταστηματάρχης, έγγαμος με τη Ζάνα και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της αδελφής του Αλέγρας Μάγιο.

59. Ελιάου Σαμίκο του Μωσέ και της Ματίλντα. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς του Αλέγρας Μεϊν Ελιάου.

60. Ελιάου Pnina του Μωσέ και της Ματίλντα.  Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της θείας της Αλέγρας Μεϊν Ελιάου.

61. Ελιάου Φλώρα, σύζυγος Δαβίδ, το γένος Ισαάκ Ρούσο και της Ρενέ. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν νοικοκυρά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της κουνιάδας της Αλέγρας Ελιάου Μάγιο.

62. Ελιάου Μωσέ (Μοσίκο) του Χαΐμ και της Μπιάνκα. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν έμπορος υφασμάτων και έγγαμος με την Ερνεστίνα, το γένος Ελιάου. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της εξααδέλφης του Αλέγρας Μεϊν Ελιάου.

63. Ελιάου Λουτσία του Δαβίδ και της Φλώρας. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν άγαμη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της ανιψιάς της Αλέγρας Μάγιο Ελιάου.

64. Ελιάου Πωλίνα του Μωσέ και της Ματίλντας. Γεννήθηκε και ζούσε στην Καστοριά. Ήταν άγαμη. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της θείας της Αλέγρας Μεϊν Ελιάου.

65. Ελιάου Μαζάλ, το γένος Ελιάου Φαρατζή και της Σάρρας. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι το 1893. Ήταν παντρεμένη με το Σαλμάν και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση του ανιψιού της Ελιάου Φαρατζή.

66. Ελιάου Σαλώμ του Σαμουέλ και της Πέρλα. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1914. Ήταν παντοπώλης και ζούσε στην Καστοριά. Η πληροφορία στηρίζεται στην μαρτυρία-κατάθεση της αδελφής του Αλέγρας Μάγιο.


-συνεχίζεται-


Φωτογραφία: 
Η Στερίνα Ελιάου – Κοέν [σχετικά "εδώ"].
[©Άρτεμις Αλκαλάη-Artemis Alcalay 2014]


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 908


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ